Babka adwokatowa

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
"Babko, babko udaj się...". To znane wszystkim "zaklęcie" z dziecinnych zabaw w piaskownicy, wielu z nas nadal stosuje, ale w odniesieniu do prawdziwej babki. Przepisów na babkę jest bardzo wiele. Ostatnio sięgnęliśmy po przepis na babkę adwokatową. Wyszła przepysznie! Babka z adwocatem jest puszysta, ale zarazem nieco wilgotna. Smak ciasta idealnie podkreśla likier jajeczny.
Polecamy!

Składniki
na Babka adwokatowa

  • 5 jajek
  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. adwocata (likieru jajecznego)

Przepis
na Babka adwokatowa

W wysokim naczyniu wymieszać mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy.

o naczynia wrzucić pozostałe skłądniki babki i dokładnie wszystko zmiksować.

Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.

Ciasto przełożyć do formy na babkę.

Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C


Upieczoną i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.