Babka cytrynowa z kakao

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Babka to jedno z tych ciast, które często pojawiają się na naszych stołach. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Babka, czy jak nazywają ją niektórzy - baba, to łatwe w przygotowaniu, niedrogie i długo zachowujące świeżość ciasto. Co więcej, wszystkie jej rodzaje są smaczne i chyba trudno znaleźć osobę, której taki deser nie przypadłby do gustu.
Nasza propozycja to babka cytrynowaz kakao.
Jest pyszna i lekka - idealna na świąteczny deser lub niedzielne małe co nieco.

Składniki
na Babka cytrynowa z kakao

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • aromat cytrynowy
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • ( Składniki na średnią foremkę do babek)

Przepis
na Babka cytrynowa z kakao

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Skropić kilkoma kroplami aromatu cytrynowego. Wszystko delikatnie wymieszać. Odjąć 3 łyżki ciasta i wymieszać je z kakao. Przygotowane ciasto (jasne) przelać do formy wysmarowanej margaryną. Na wierzch wlać ciasto z kakao i wszystko bardzo delikatnie zamieszać.
Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Po wystudzenie, babkę udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Kalorie
242 kCal
Białko
7.46 g
Węglo- wodany
44 g
Tłuszcze
4.41 g
Sól
1.124 g
Cukier
24 g
Składniki odżywcze dla 100g potrawy
Wystudzona babka.
Babki tuż po upieczeniu.
Babka z cukrową posypką - gotowa do podania.