Bagietka czosnkowa

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie pieczywa czosnkowego, jednym z nich jest bagietka zapiekana w folii, dzięki temu przekąska nie traci aromatu i smaku, który w całości jest zatrzymywany przez folię aluminiową. Tak oto przygotowana bagietka czosnkowa z pewnością będzie pyszną przystawką lub przekąską.

Składniki
na Bagietka czosnkowa

  • 1 bagietka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżeczka soli

Przepis
na Bagietka czosnkowa

Do niewielkiej miseczki dajemy masło, oraz wycisnięty przez praskę czosnek. Dolewamy dwie łyżeczki oliwy wsypujemy szczyptę soli. Wszystko razem ucieramy aż do momentu gdy powstanie jednolita masa. Bagietkę kroimy na kromeczki każdą z nich smarujemy utrtym masłem z czosnkiem i posypujemy koperkiem.
Następnie bagietkę składamy kromka po kromce w całość i układamy na folii alumniowej. Wszystko zawijamy folią i wkładamy do piekarnika rozrzanego do 180 C. Pieczywo zapiekamy przez około 10 minut.
Tak przygotowaną bagietkę czosnkową możemy podawać jako przystawkę samodzielnie lub razem z dipem. Idelanie nadaje się jako zakąska do sałatek.
Posmarowana bagietka masłem czosnkowym
Bagietką składamy razem i wszystko układamy na folii alumniowej
Po upieczeniu bagietkę rozkładamy ponownie na kromeczki