Bigos dietetyczny

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Dzisiaj zabraliśmy się za gotowanie bigosu. Postanowiliśmy jednak, że przyrządzimy go nieco nowocześniej - bez nadmiaru tłuszczu i ciężkostrawnych dodatków. Nasz lekki bigos jest oparty na kiszonej kapuście, oraz aromatycznych dodatkach: suszonych grzybach, suszonych śliwkach oraz przyprawach. Proponowany przez nas przepis na dietetyczny bigos jest łatwy w realizacji, a jego efektem jest smakowite i aromatyczne danie. Polecamy!

Składniki
na Bigos dietetyczny

  • 70 dag fileta z kurczaka
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 10-15 g suszonych grzybów
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przepis
na Bigos dietetyczny

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać, a potem pokroić na mniejsze części. Następnie przełożyć ją do garnka, dodać suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i zalać ok. litrem wody. Wszystko razem gotować.

  Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.

Mięso kurczaka oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki, a następnie dodać je do podsmażonej cebuli, przyprawić solą i pieprzem i wszystko chwilę podsmażyć.

Przygotowane mięso kurczaka oraz cebulę dodać do gotującej się kapusty z grzybami. Wszystko zamieszać, dodać suszone śliwki, czerwone wino, przecier pomidorowy oraz przyprawy-paprykę słodką i ostrą, majeranek, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zamieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę, dolawając od czasu do czasu nieco wody, by kapusta się dusiła aż będzie miękka.

Podawać ze świeżym pieczywem.

Lekki bigos z kurczakiem, suszonymi grzybami i śliwkami.
Doskonały, oryginalny smak!
Kapusta kiszona podczas duszenia z przyprawami.
Podsmażony kurczak i cebula - gotowe do połączenia z kapustą.