Brioche z dżemem brzoskwiniowym

Uwagi do przepisu
Dla 6 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Tym razem coś dla łasuchów, zwłaszcza amatorów pysznego, pulchnego drożdżowego ciasta>. Proponujemy Wam maślane brioche z dżemem brzoskwiniowym.Bułeczki drożdżowe z maślanym posmakiem to tradycja kuchni francuskiej. Tam można je spotkać w każdej cukierni, piekarni czy supermarkecie.Francuskie brioche to bułeczki do "odrywania". Są bowiem pieczone razem, przylegają do siebie. Kto jeszcze ich nie próbował, koniecznie powinien to zrobić - są doskonałe, wprost rozpływają się w ustach. Mniam!

Składniki
na Brioche z dżemem brzoskwiniowym

  • 35 dag mąki pszennej tortowej
  • 5 dag cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 4 jajka
  • 15 dag miękkiego masła
  • 1 duży słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Przepis
na Brioche z dżemem brzoskwiniowym

Przygotować rozczyn do ciasta drożdżowego: ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem i łyżkę mąki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 10 min..

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozczyn z drożdży, sól oraz 3 jajka. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką przez 10-15 min.

Do ciasta stopniowo dodawać miękkie masło i wszystko nadal wyrabiać przez kolejne 10-15 min., aż powstanie gładkie, "odchodzące od ręki" ciasto. Przygotowane ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Tortownicę lub kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st..

Gotowe ciasto podzielić na 12  części. Z każdej formować placki, a w ich  środek nałożyć po 1 łyżce dżemu brzoskwiniowego. Następnie zlepić brzegi ciasta i formować z niego kulę. Kulki ciasta ułozyć na blaszce łączeniem do dołu tak, by do siebie przylegały. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia.

Pozostałe jajko rotrzepać i posmarować nim wierzch bułeczek. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 30-40 min.. By bułeczki zbytnio się nie podpiekły, w połowie pieczenia można je przykryć folią aluminiową.

Maślane bułeczki drożdżowe rozpływają się w ustach.
By brioche były rumiane, należy tuż przed pieczeniem posmarować je jajkiem.
Brioche z dżemem brzoskwiniowym - podwieczorek idealny.
bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Pyszne, maślane bułeczki do "odrywania".