Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Wystawy w piekarniach często kuszą nas drożdżowymi słodkościami. Któregoś dnia postanowiliśmy przygotować drożdżówki w domu. Akurat mieliśmy spory zapas świeżych, pysznych śliwek, więc nasz wybór padł na drożdżówki ze śliwkami. Nasz przepis na drożdżowe bułeczki ze śliwkami jest bardzo łatwy, niemniej wymaga zarezerwowowania sobie dłuższego czasu w kuchni. Ciasto drożdżowe wymaga bowiem czasu na wyrośnięcie. Zapewniamy was, że warto się nieco potrudić i cierpliwie poczekać, ponieważ bułeczki ze śliwkami swoim smakiem przechodzą najśmielsze oczekiwania. Są wyśmienite, puszyste i pięknie sie prezentują.
Polecamy!

Składniki
na Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

  • 25 drożdżówek
  • Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 2 opakowania drożdży instant
  • 75 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 6 jajek (wcześniej wyjętych z lodówki)
  • 200 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 30 dag masła (miękkiego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 13 śliwek
  • 1 roztrzepane jajko (do posmarowania bułeczek)
  • Składniki kruszonki:
  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 5-6 łyżek cynamonu w proszku

Przepis
na Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Przygotowanie ciasta na bułeczki drożdżowe:

Do wysokiej miski przesiać mąkę. Następnie dodać cukier, drożdże, jajka, mleko i sól.  Wszystkie składniki delikatnie wymieszać drewniana łyżką.

Wymieszane składniki wyrabiać ręką przez 10-15 minut. Następnie dodać miękkie masło i dlej wyrabiać przez kolejne 15-20 minut, tak, by ciasto było jednolite, elastyczne i odchodziło od brzegów miski.

Wyrobione ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto dwukrotnie zwieksy swoją objętość.

Przygotowanie cynamonowej kruszonki:

Do naczynia wsypać mąkę, cukier i cynamon oraz dodać masło. Wszystkiw składniki wyrabiać palcami aż sie połaczą i powstanie jednolita posypka.

Przygotowanie bułeczek drożdżowych ze śliwkami:

Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na pół i usunąć pestki.

Wyrośnięte ciasto drozdżowe wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, a następnie podzielić je na 25 w miarę równych części. 

Z poszczególnych części ciasta drożdżowego formować placki, a w ich środku umieszczać po 2 połówki śliwki. Następnie dokładnie zlepić brzegi drożdżówek, formować kulki i układać (zlepieniem do dołu) na 2 wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Bułeczki należy układać w odstępach, ponieważ będą jeszcze rosły. 

Przygotowane drożdżówki przykryć ściereczką i na kolejną godzinę odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cynamonową kruszonką.

Przygotowane drożdżówki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. i piec przez 30-35 minut. Po upływie wskazanego czasu, bułeczki wyjąć z piekarnika, wystudzić i podzielić.

Drożdżowe bułeczki ze śliwką odstawione do wyrośniecia.
Tuż przed pieczeniem bułeczki nalezy posmarować rozmaconym jajkiem.
Do drożdżowych bułeczek ze śliwką idealnie pasuje cynamonowa kruszonka.
Gorące bułeczki pięknie pachna w całym domu.
drożdżowe bułeczki ze śliwką smakuja wyśmienicie tuż po upieczeniu, ale także następnego dnia, o ile coś z nich zostanie...
Puszyste drożdowe bułeczki ze śliwkową niespodzianką w środku - palce lizać!
Drożdżowe bułeczki ze śliwką - pyszny deser.