Calzone z sosem pomidorowym i bazylią

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Macie czasem ochotę na dłuższe posiedzenie w kuchni i kulinarne wyzwanie? Może dobrym pomysłem będzie wówczas przygotowanie calzone z sosem pomidorowym z bazylią według naszego przepisu.
Calzone z sosem pomidorowym z bazylią wymaga wprawdzie dłuższego zaangażowania, ale efekty pracy szybko zrekompensują wysiłek. Wyśmienity, nieco ostry farsz z salami, suszonych pomidorów, sera ricotta i bazylii idealnie współgra z pysznym drożdżowy ciastem. Całość dania uzupełnia lekki sos pomidorowy z dodatkiem świeżej bazylii. Polecamy!

Składniki
na Calzone z sosem pomidorowym i bazylią

  • Składniki na ciasto
  • 50 dag mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Składniki farszu
  • 10 dag salami w plasterkach (ostrego lub łagodnego - wg uznania)
  • 5-6 łyżek sera ricotta
  • 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • Składniki na sos pomidorowy
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki posiekanych listków bazylii

Przepis
na Calzone z sosem pomidorowym i bazylią

Przygotowanie ciasta:

Drożdże wymieszać z solą, cukrem, wodą i oliwą z oliwek. Odstawić na 3 min.

Przygotowany rozczyn drożdżowy wymieszać z mąką i dokładnie wyrabiać ciasto - aż będzie miękkie i elastyczne.

Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Przygotowanie calzone:

Po upływie wskazanego czasu, ciasto wyjąć z miski i podzielić na 6 części. Każdą z nich rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cienki placek i za pomocą małego talerzyka (deserowego) wykroić koło.

Każdy kawałek ciasta lekko posmarować zalewą z suszonych pomidorów, a następnie na połowie ciasta (zostawiając odstęp od brzegów, by można było je zlepić), układać pocięte w paski plasterki salami, pokrojone suszone pomidory, rozkruszony ser ricotta i porwane listki bazylii oraz doprawić solą i pieprzem.

Ciasto z farszem złożyć na pół i zlepić brzegi (można je dodatkowo zmoczyć, by łatwiej się skleiły), dociskając je widelcem. Calzone będą przypominać duże pierogi.

Gotowe calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 st. i piec przez ok. 15-20 min.

Przygotowanie sosu pomidorowego z bazylią:

Czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek.

Do czosnku dodać pomidory z puszki i dusić wszystko ok. 15 min. 

Bazylię drobno posiekać i dodać do pomidorów. 

Sos doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę poddusić.

Gorące calzone podawać z sosem pomidorowym z bazylią.

Pyszne calzone z sosem pomidorowym z bazylią - prawdziwa uczta.
Drożdżowe ciasto w doskonałym farszem idealnie komponuje się z lekki sosem z pomidorów.
Calzone z sosem pomidorowym i bazylią - pomysł na syty obiad.