Chilli con carne

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Chilli con carne jest jednym z bardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. W jego podstawowym przepisie występuje mięso mielone, kukurydza, fasolka, papryczki chilli oraz sos pomidorowy. Dodatkowo smak podkreślają cebula, czosnek i różnego typu przyprawy. Chilli con carne jest idealnym daniem na zimne dni gdyż rewelacyjnie wzmacnia (dodaje energii) i rozgrzewa. Można je podawać z plackami tortilla lub ryżem, nam czasami zdarza się je jeść z pieczywem. Polecamy Chilli jako zdrowe i pożywne danie.

Składniki
na Chilli con carne

  • 50 dag mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub drobiowego)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 20 dag pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionu
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • przyprawy:
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek

Przepis
na Chilli con carne

Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśniety przez praskę czosnek, chilli, kmin rzymski oraz oregano i stale mieszając smażyć  wszystko przez 1 minutę. Stopniowo dodawać mięso mielone. Podsmażać. Następnie dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby można dolać wodę). Dodać bulion i doprawić solą oraz pieprzem. Wszystko przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, by mięso było odpowiednio miękkie. Po tym czasie, dodać paprykę i suszone pomidory oraz dalej gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do czasu, aż papryka będzie miękka. Wszystko od czasu do czasu mieszać. Na koniec dodać kukurydzę oraz fasolę - wymieszać i chwilę wszystko razem dusić.
Podawać z ryżem, plackami tortilli lub świeżym pieczywem.
Pyszne Chilli con carne przygotowane do podania, na pewno Wam posmakuje.
Tym razem jedliśmy Chilli podane razem z ryżem.