Chłodnik ogórkowo-koperkowy

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Przed Wami kolejna "chłodnikowa" propozycja, a mianowicie chłodnik ogórkowo-koperkowy. Chłodnik przygotowany ze świeżych, gruntowych ogórków, koperku oraz rzodkiewki i sałaty to pyszna, chłodna zupa w sam raz na letnie upały. Doskonałym dodatkiem do chłodnika z ogórków i koperku są gotowane ziemniaki okraszone odrobiną masła i pachnącego koperku.
Danie lekkie i sycące. Polecamy!

Składniki
na Chłodnik ogórkowo-koperkowy

  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 4-5 ogórków gruntowych
  • 6 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 400 ml kefiru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przepis
na Chłodnik ogórkowo-koperkowy

Sałatę posiekać na niewielkię cząstki. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki umyć i również zetrzeć na tarce. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.

Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia, dokładnie wymieszać i obficie przyprawić pieprzem oraz solą.

Na koniec wlać kefir i jogurt naturalny oraz wszystko jeszcze raz wymieszać. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i koperkiem.

Chłodnik z ogórków, koperku i innych letnich warzyw - zdrowy, smaczny obiad.
Lekki letni obiad? - Chłodnik ogórkowo-koperkowy.
Świeże ogórki gruntowe są bazą chłodnika.
Chłodnik ogórkowo-koperkowy tuż przed podaniem.