Chłodnik z botwinką i gotowanym jajkiem

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Upał za oknem i tradycyjnie gorące dania obiadowe jakoś się nie sprawdzają. Sięgnęliśmy zatem po "chłodną" zupę, czyli chłodnik. Przygotowaliśmy chłodnik z botwinką i gotowanym jajkiem.
Botwinka pojawia się sezonowo, więc warto wykorzystać ją w letnim menu, zwłaszcza, że wyśmienicie smakuje, ma wiele witamin i nadaje potrawom piękną barwę.
Chłodnik z dodatkiem gotowanego jajkato idealny pomysł na letni i lekki obiad.
Smacznego!

Składniki
na Chłodnik z botwinką i gotowanym jajkiem

  • 1/2 pęczka botwinki
  • 2 małe buraczki
  • 2 średnie ogórki
  • 6 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 1/2 litra kefiru
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Przepis
na Chłodnik z botwinką i gotowanym jajkiem

Botwinkę (razem z listkami) umyć i pokroić w kostę. Buraczki obrać i pokroić  w drobną kostkę, a następnie razem z botwinką ugotować do miękkości w wyrarze z kostki rosołowej. Po ugotowaniu - ostudzić

Ogórki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewkę pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać.

Do naczynia włożyć ostudzone buraczki z botwinką oraz ogórki, rzodkiewkę i szczypiorek. Wszystko przyprawić solą i pieprzem (sporo) oraz zalać kefirem i jogurtem naturalnym. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki chłodnika.
Podawać  z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.  

Smaczny ochłodnik z botwinką i gotowanym jajkiem - idealny pomysł na letni obiad.
Orzeźwiająca, lekka zupa z botwinką.
Szybki w przygotowaniu chłodnik przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.