Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Doskonała drożdżówka ze słodko-kwaśnym posmakiem rabarbaru - idealna na wiosenne desery i pikniki na świeżym powietrzu.
Pieczenie drożdżówki to dla wielu osób wizja przerażająca. Kojarzy się zwykle z czasochłonnym wyrabianiem. Proponowane przez nas ciasto drożdżowe to jednak zupełnie nowy sposób przygotowania tego pysznego deseru. W naszym przepisie składniki właściwie "mieszają" się same, a cały proces trwa 30 minut! Efekty zaś są wspaniałe! Spróbujcie sami - na pewno nie będziecie żałować!

Składniki
na Ciasto drożdżowe z rabarbarem

  • Składniki na ciasto
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag drożdży (pokruszonych)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szkl. mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szkl. oleju
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • Składniki na owocowy wierzch
  • 4-6 lasek rabarbaru
  • 1 budyń waniliowy
  • Składniki na kruszonkę
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 10-15 dag margaryny

Przepis
na Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wykonanie ciasta drożdżowego
Do wysokiej miski wsypać kolejno: 2 szkl. mąki, pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy. Następnie wlać letnie mleko, olej, dodać szczyptę soli oraz wbić jajka. Wszystko przysypać 2 szkl. mąki. Nie mieszać! Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. 
W międzyczasie przygotować owoce: laski rabarbaru umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę, a następnie wymieszać z budyniem (proszek).               
Następnie należy przygotować kruszonkę: mąkę, cukier i zimną (twardą) margarynę wyrabiać palcami, aż powstaną niewielkie "grudki".
Po upływie 30 minut, ciasto w misce dokładnie wymieszać drewnianą (!) łyżką. Przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej formy. Na nim ułożyć rabarbar. Wszystko posypać kruszonką.  Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem.