Ciasto jogurtowe z czekoladą

Uwagi do przepisu
Dla 6 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Tym razem mamy dla Was przepis na ciasto jogurtowe z czekoladą. To ciasto to doskonały pomysł na deser po niedzielnym obiedzie albo słodki dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jogurtowe z czekoladą jest tanie, łatwe w przygotowaniu i zawsze się udaje. Nawet, jeśli pieczenie nie należy do Waszych szczególnych umiejętności, to jogurtowe ciasto z czekoladą możecie upiec z powodzeniem. Polecamy - jest naprawdę pyszne!

Składniki
na Ciasto jogurtowe z czekoladą

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • kilka kropel dowolnego aromatu, np. waniliowego
  • 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

Przepis
na Ciasto jogurtowe z czekoladą

W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę.

W innym naczyniu wymieszać cukier, jajko, jogurt, olej oraz aromat - wszystko mieszać mikserem (na najniższych obrotach) przez 30 sekund.

Do mieszanki cukru, jogurtu, oleju itd. dodać mąkę z proszkiem i sodą. Wszystko krótko, ale dokładnie wyieszac drewnianą łyżką.

Czekoladę posiekac na drobne kawałki, dodać do ciasta i wymieszać.

Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 60 min. w temperaturze 180 st.

Kalorie
350 kCal
Białko
6.05 g
Węglo- wodany
43 g
Tłuszcze
16.76 g
Sól
1.576 g
Cukier
18 g
Składniki odżywcze dla 100g potrawy
Ciasto jogurtowe z czekoladą - puszyste, wilgotne, czekoladowe, słowem - pyszne!
Doskonały dodatek do kawy.