Ciasto na kruche babeczki

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Wielu z nas wydaje się, że przygotowanie kruchego ciasta to zadanie niemal niewykonalne. Do niedawna też tak myśleliśmy. Odkąd jednak przygotowaliśmy ciasto na kruche babeczki, które wam proponujemy, nasze podejście do tego rodzaju wypieków bardzo się zmieniło. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a efekty zawsze są doskonałe. Co ważne, nasze ciasto można zamrażać, więc, jeśli zajdzie potrzeba, można je przygotować wcześniej i wykorzystać w późniejszym czasie. Polecamy!

Składniki
na Ciasto na kruche babeczki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczka cukru waniliowego
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 60-80 g wody (ok. 5 łyżek)
  • Z podanym proporcji wychodzi 25-30 kruchych babeczek.

Przepis
na Ciasto na kruche babeczki

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz masło. Wszystko posiekać nożem, aż kawałki masła będą bardzo drobne. Następnie dodać żółtko i wodę. Wszystko dokładni zagniatać, aż powstanie jednolite ciasto. Z powstałego ciasta uformować kulę i na 10-15 minut wstawić do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, odrywać w niego niewielkie porcje i rozwałkować na obsypanym mąką blacie na grubość 3-4 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wycinać (najlepiej szklanką) kółka (kółka powinny być nieco większe niż średnica foremek do babeczek -ciasto może się "kurczyć" podczas pieczenia).
Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem, a następnie położyć na nim folię aluminiową i wypełnić foremkę ryżem lub grochem (wtedy ciasto zbytnio nie wyrośnie).
Przygotowane w ten sposób foremki z ciastem na kruche babeczki, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Kruche babeczki piec ok. 15 minut. Potem z feremek wyjąć folię z wypełnieniem i jeszcze chwilę piec do zarumienienia sie babeczek.
Upieczone babeczki wystudzić i napełnić dowolnym nadzieniem.




Kruche babeczki.
Foremki wypełnione ciastem i folią z ryżem.
Babeczki w piekarniku.
Kruche babeczki tuż po wyjęciu z piekarnika.