Ciasto na pizzę

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Pizza przebojem wdarła się do naszej kuchni. To danie ze względu na różnorodność dodatków ma wielu zwolenników. Podstawą każdej pysznej pizzy, poza smakowitymi dodatkami, jest oczywiści doskonałe ciasto. Proponujemy zatem przepis na ciasto na pizzę na bazie drożdży, który jest gwarancją udanego, puszystego i wspaniałego w smaku ciasta na pizzę.
Zaletą proponowanego przepisu na ciasto na pizzę jest również to, że ciasto zawsze się udaje. Sprawdźcie sami.

Składniki
na Ciasto na pizzę

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 5 dag drożdży
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju

Przepis
na Ciasto na pizzę

Drożdże pokruszyć i rozpuścić w wodzie. Mąkę wymieszać z solą i wlać do niej rozpuszczone drożdże. Dodać olej i dokładnie wyrobić ciasto. Przygotowane ciasto uformować w dowolny kształt i przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ułożyć na nim dodolne dodatki. Całość piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 150 st.
Ciasto to podstawa pysznej pizzy.