Ciasto na tartę

Uwagi do przepisu
Dla 6 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Doskonała, tradycyjna tarta to kruche i delikatne ciasto, którego smak idealnie współgra ze słodkimi, słonymi lub ostrymi dodatkami ułożonymi na wierzchu ciasta. Prezentowany przez nas przepis na ciasto na tartę jest niezwykle prosty w przygotowaniu i daje pewność, że przygotowana na jego bazie tarta zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Proponowany przez nas przepis na ciasto na tartę sprawi, że pieczenie wyśmienitej tarty będzie czystą przyjemnością.

Składniki
na Ciasto na tartę

  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 50 ml letniej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Przepis
na Ciasto na tartę

Na stolnicy posiekać masło wraz z mąką. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, żółtko i wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Z przygotowanego ciasta uformować kulę, przełożyć na talerz i na 30 minut wstawić do lodówki. Po uływie 0,5 h, wyjąć ciato z lodówki i przełożyć je na stolnicę. Ciasto na tartę delikatnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. By ciasto nie przywierało do stolnicy lub wałka, można podspać je odrobiną mąki.
Rozwałkowanym ciastem wykleić formę do tarty. Na cieście ułożyć ziarna fasoli lub grochu (by ciasto za bardzo nie wyrosło podczas pieczenia). Przygotowane ciasto na tartę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. i piec przez 15 minut. Po upływie wskazanego czasu, ciasto na tartę wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim dowolne nadzienie. (Zależnie od rodzaju nadzienia, ponownie zapiekać.)
Ciasto po wyrobieniu odkładamy na około 30 minut do lodówki.
Ciasto francuskie rozwałkowane i położone na okrągłej blaszce o średnicy 28 cm.