Ciasto naleśnikowe

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań w naszych kuchniach. Uwielbiają je dzieci i kochają dorośli. Tajemnica sukcesu naleśników tkwi w ich różnorodności, bowiem naleśniki można przyrządzać i podawać na setki sposobów. Wszystko zależy od fantazji i naleśnikowych upodobań kucharza. Prezentowany niżej przepis na ciasto naleśnikowe jest niezwykle prosty. Naleśniki są odpowiednio cienkie, nie rwą się i są pyszne, nawet bez dodatków. Polecamy!

Składniki
na Ciasto naleśnikowe

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 2 szkl. wody (może być mineralna gazowana - wtedy ciasto nabierze puszystości)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju ( lub olej do smażenia)

Przepis
na Ciasto naleśnikowe

Mąkę, mleko, wodę, jajko i sól wsypać do naczynia. Wszystkie składniki zmiksować lub ubić trzepaczką. Jeśli ciasto naleśnikowe okaże się zbyt rzadkie – dosypać mąki, jeśli zaś będzie za gęste – dolać wody. Na koniec wlać olej – wtedy nie będzie on już potrzebny na patelni podczas smażenia naleśników. Ciasto naleśnikowe wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni. Do usmażonych naleśników przygotować dowolne – słodkie, owocowe, mięsne itp. dodatki.