Czekoladowe muffinki

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Muffinki zawładnęły osostanio naszymi deserowymi upodobaniami. Te niewielkie babeczki zachwycają nie tylko smakiem, ale także łatwością ich przygotowania. Jakie inne "małe co nieco" można zrobić w pół godziny? Co więcej muffiny można piec na wiele sposobów.
Tym razem zapraszamy Was do spróbowania muffinek z czekoladowymi groszkami. Są przepyszne i z pewnością zadowolą wszystkich miłośników czekolady.

Składniki
na Czekoladowe muffinki

  • Składniki na 12-15 sztuk:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1-2 garście groszków czekoladowych lub posiekana czekolada (dowolna)
  • kilka kropel olejku waniliowego

Przepis
na Czekoladowe muffinki

Mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia i groszki czekoladowe (lub kawałki czekolady) wymieszać.

W osobnym naczyniu połączyć ze sobą jajko, mleko, olej oraz kilka kropel olejku waniliowego.

Składniki tzw. "mokre" (jajko, mleko, itd.) wlać do "suchych" i wszystko delikatnie zamieszać.

Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (ok. 2 łyżki na foremkę) i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Po ostudzeniu muffinki można posypać cukrem pudrem.

Kalorie
328 kCal
Białko
5.48 g
Węglo- wodany
42 g
Tłuszcze
15.32 g
Sól
1.098 g
Cukier
21 g
Składniki odżywcze dla 100g potrawy
Pyszne, domowe muffinki - idealne do popołudniowej kawy.