Delikatna zupa migdałowa

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Delikatna zupa migdałowa jest daniem, które sprawdza się zarówno jako pożywne śniadanie, dające energię na cały dzień, jak i oryginalny pomysł na obiad. Migdały to przebogate źródło błonnika, witamin i niezbędnych organizmowi kwasów tłuszczowych. Warto więc wykorzystywać je w swojej diecie.

Składniki
na Delikatna zupa migdałowa

  • 15 dag płatków migdałowych
  • 1 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag winogron
  • sól
  • cukier

Przepis
na Delikatna zupa migdałowa

Płatki migdałowe sparzyć i rozgnieść lub zmiksować w blenderze, (dolać odrobinę wody lub mleka). Do garnka wlać mleko, wsypać migdały i całość gotować ok. 15 minut. Potem należy dodać łyżkę masła oraz łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Do tak przygotowanej zupy można dodać cząstki winogrona, najlepiej zielonego.