Delikatny kurczak z zieloną fasolką i kukurydzą

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Brak pomysłu na obiad w kilka chwil?
Oto on - kurczak z kukurydzą i zielona fasolką szparagową. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego niezbyt drogie, lekkostrawne i niezwykle smaczne! Delikatne mięso piersi kurczaka z kukurydzą oraz pyszną fasolką szparagowa to dobre rozwiązanie zwłaszcza wtedy, gdy mamy za sobą trudny, zabiegany dzień. Wówczas gotowanie tego pysznego i prostego dania przyniesie nam odrobinę relaksu. Smacznego!

Składniki
na Delikatny kurczak z zieloną fasolką i kukurydzą

  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 40 dag zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Przepis
na Delikatny kurczak z zieloną fasolką i kukurydzą

Pierś kurczaka umyć, oczyscić i pokroić w kostkę, a następnie oprószyć solą i pieprzem.

Na patelni rogrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej pokrojoną w pióka cebulę.

Do cebuli dodać mięso kurczaka i wszystko dusić na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.

Następnie dodać odcedzoną kukurydzę oraz fasolkę szparagową. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i dusić ok 10 min., od czasu do czasu mieszając.

Danie można podawać z ryzem, ale bez dodatków jest równie smaczne i pożywne.

Smaczni i zdrowo - kurczak z kukurydzą i fasolką szparagową.
Obiad gotowy w kilka chwil.