Dietetyczne donuty

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Coraz bardziej popularne stają się u nas donuty, znane nam dotąd z amerykańskich filmów o policjantach. amerykańskie pączki z dziurką smakują nieco inaczej niż te popularne w Polsce. Są jednak równie pyszne, i, co dość bolesne, równie kaloryczne. Postanowiliśmy je trochę "odchudzić" i przygotowaliśmy przepis na dietetyczne donuty. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto poświecić im czas, bo lekkie pączki z dziurką, które Wam proponujemy są naprawdę pyszne!

Składniki
na Dietetyczne donuty

  • Składniki na 25-30 sztuk:
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 2 łyżki masła
  • 75 dag mąki pszennej
  • 1,5 szkl. letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przepis
na Dietetyczne donuty

Drożdże instant ropuścić w letnim mleku i odstawić na 15 minut.

Masło roztopić i ostudzić. Jajka wbić do naczynia i rozmącić.

Następnie do rozpuszcznych w mleku drożdży dodać rozpuszczone masło, rozmącone jajka, cukier oraz mąkę pszenną. Wszystko razem dokładnie, energicznie wyrabiać aż ciasto będzie jednolitą, gładką masą i będzie "odchodzić" od ręki.

Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawoć w ciepłe miejsce do wyrośnięcią (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać donuty, a mniejszym naczyciem, np. kieliszkiem wykroić dziurki w pączku.
[Przygotowane donuty ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Po upływie  wskazanego czasu donuty wstawić na 10-15 minut do pierkarnika rozgrzanego do temp. 180 st.

Podawać posypane cukrem pudrem lub udekorowane polewą czekoladową albo lukrem.

Smakowite, lekkie donuty.
Drożdżowe donuty z cukrem pudrem.
Wyśmienite do popołudniowej kawy!