Domowa pizza z warzywami i mozzarellą

Uwagi do przepisu
Dla 6 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kto z nas nie lubi pizzy?! Chyba niewiele jest osób, które nie przepadają za pysznym ciastem i doskonałymi dodatkami pod serową pierzynką. Ostatnio przyrządziliśmy jedną z naszych ulubionych wersji tego włoskiego specjału, a mianowicie pizzę z warzywami. Jej przygotowanie wymaga nieco pracy, ale efekty z pewnością wynagrodzą poniesiony trud. Nasz przepis na pizzę daje bowiem pyszne domowe ciasto drożdżowe, sos pomidorowy oraz zapieczone warzywa: szpinak, brokuły, pomidory, paprykę, pieczarki, kukurydzę i ananasa. A wszystko to pod roztopioną mozzarellą i z dodatkiem aromatycznej bazylii i oregano. Spróbujcie sami pizzy z warzywami - nie pożałujecie.

Składniki
na Domowa pizza z warzywami i mozzarellą

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliw z oliwek
  • Składniki sosu do pizzy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 30 dag pieczarek
  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • 25 dag różyczek brokuła
  • 4 pomidory
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki)
  • bazylia
  • oregano
  • 20-25 dag sera mozzarella

Przepis
na Domowa pizza z warzywami i mozzarellą

Przygotowanie ciasta do pizzy:

W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, sól i drożdże.

Następnie dodać wodę i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.

Gładką masę, która powstanie ze składników ciasta na pizzę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebule obrać i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę oraz doprawić ją bazylią.

Do podsmażonej cebuli dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem oraz wszystko gotować na małym ogniu aż sos nieco zgęstnieje.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać i odstawić do ostygnięcia.

Przygotowanie pizzy:

Pieczerki, paprykę i pomidory pokroić w plasterki.

Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.

Różyczki brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.

Ciasto drożdżowe na pizzę rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z papierem przełożyć na blaszkę. Docisnąć do boków, by ciasto wypełniło spód blaszki.

Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, a na nim ułożyć pieczarki, posypać je bazylią i oregano i układać kolejne składniki: ananasa, szpinak, pomidory, paprykę, kukurydzę, oraz brokuły. Wszystko posypać bazylią

Ser mozzarella pokroić w plastry i rozłożyć je na wierchu pizzy. Wszystko posypać oregano i wstawić do pikarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piec 25-30 minut.

Warzywa do pizzy.
Domowy sos pomidorowy.
Warzywa na cieście drożdżowym.
Ostatni akcent przed pieczeniem - mozzarella i oregano.
Pyszna, aromatyczna pizza z warzywami.
Warzywna pizza dla wszystkich!