Domowy burger z wołowiny

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Każdy z nas miewa czasem ochotę na coś "niezdrowego" i sięga po dania typu fast-food. Najczęściej kojarzonym z tym hasłem daniem jest bez wątpienia hamburger. Ten amerykański przysmak można jednak przyrządzić w zdrowej, domowej formie. My właśnie tak przyrządziliśmy wołowego burgera. Wypróbujecie nasz przepis na domowe hamburgery i przekonajcie się, że tak przygotowane burgery z wołowiną i smakują doskonale!

Składniki
na Domowy burger z wołowiny

  • 2 bułki pszenne (np. wrocławskie lub kajzerki)
  • 15 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2-3 plasterki pomidora
  • 2-3 krążki czerwonej cebuli
  • 2 liście sałaty lodowej

Przepis
na Domowy burger z wołowiny

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany szczypiorek, jajko, 2 łyżeczki ketchupu i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Z przygotowanego mięsa uformowac 2 płaskie kotlety.

Rozgrzać grill lub grillowaną patelnię i usmażyć (bez tłuszczu) kotlety z obu stron.

Bułki przeciąć na pół i każdą częśc na chwilę położyć na grillu, by się nieco przyrumieniła.

Spód ciepłej, zarumienionej bułki posmarować musztardą, na niej ułożyć liśc sałaty, następnie usmażonego kotleta. Kotleta polać ketchupem. Następnie ułożyć plasteki pomidora, cebuli i liść sałaty. Burgera przykryć pozostałą częścią bułki.

Podawać z sałatką z ulubionych warzyw.

Smaczny domowy burger z wołowiną.
Doskonały w smaku i zdrowy burger.
Do wołowego burgera idealnie pasuje sałatka ze świeżych warzyw.