Domowy chesseburger z wołowiną

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu sięgnąć po coś "niezdrowego". Najczęściej zajadamy wówczas dania typu fast-food, czyli różnego rodzaju burgery. Te amerykańskie "kanapkowe" przysmaki można jednak przyrządzić w zdrowej, domowej formie. My właśnie tak przyrządziliśmy wołowego cheeseburgera. Ten zdrowo przyrządzony cheeseburger smakuje wyśmienicie i nasyci każdego łakomczucha. Zapraszamy - wypróbujecie nasz przepis na domowe cheeseburgery.

Składniki
na Domowy chesseburger z wołowiną

  • 2 bułki pszenne (np. wrocławskie lub kajzerki)
  • 15 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2-3 plasterki pomidora
  • 2-3 krążki czerwonej cebuli
  • 1 plaster żółtego sera (np. masdamer)

Przepis
na Domowy chesseburger z wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany szczypiorek, jajko, 2 łyżeczki ketchupu i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Z przygotowanego mięsa uformowac 2 płaskie kotlety.

Rozgrzać grill lub grillowaną patelnię i usmażyć (bez tłuszczu) kotlety z obu stron.

Bułki przeciąć na pół i każdą częśc na chwilę położyć na grillu, by się nieco przyrumieniła.

Spód ciepłej, zarumienionej bułki posmarować musztardą, na niej ułożyć plaster żółtego sera, następnie usmażonego kotleta. Kotleta polać ketchupem. Następnie ułożyć plasteki pomidora oraz cebuli. Burgera przykryć pozostałą częścią bułki.

Podawać z sałatką z ulubionych warzyw.

Apetyczny i sycący cheeseburger przygotowany w Twojej kuchni!
Smaczny cheeseburger ze świeżych składników.