Drożdżowe rogaliki z konfiturą z wiśni

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kolejne "małe co nieco". Na niedzielny podwieczorek przygotowaliśmy drożdżowe rogaliki z konfiturą z wiśni. Ciasto drożdżowe należy ponoć do najzdrowszych słodkości, więc rogaliki łączą w sobie to, co zdrowe z tym, co słodkie i pyszne. Rogaliki drożdżowe z konfiturą z wiśni to łatwe w przygotowaniu, choć zabierające nieco czasu domowe słodycze, które przypadną do gustu wszystkim smakoszom. Smacznego!

Składniki
na Drożdżowe rogaliki z konfiturą z wiśni

  • Składniki na 36-40 sztuk:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/3 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • konfitura z wiśni

Przepis
na Drożdżowe rogaliki z konfiturą z wiśni

Przygotowanie ciasta na rogaliki:

Masło roztopić i nieco ostudzić.

Mleko lekko podgrzać, a następnie zrobić z nim rozczyn drożdży - wymieszać pokruszone drożdże, mleko oraz cukier.

Mąkę przesiać do miski. Wbić do niej 2 jajka, wlać rozczyn z drożdży oraz letnie, roztopione masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać reką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Przygotowanie rogalików:

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować i wyciąć koło (np. za pomocą talerzyka). Koło podzielić na 8 części.

Piekarki rozgrzać do temperatury 180-190 st.

Na każdym kawałku ciasta położyć 1/2 łyżeczki konfitury z wiśni i zwinąć w rogalik.

Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Rozmącić jajko i posmarować nim rogaliki.

Przygotowaną blaszkę z rogalikami włożyć do piekarnika. Piec 10-15 min.

Niewielkie rogaliki - słodki kęs idealny do popołudniowej kawy.
Domowe drożdżowe rogaliki to zdrowa alternatywa dla gotowych ciastek.