Drożdżówki z malinową konfiturą

Uwagi do przepisu
Dla 6 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kiedy tylko mamy nieco wolnego czasu, zabieramy się za pieczenie tego, na co w codziennym zabieganiu brakuje czasu. Tym razem przygotowaliśmy przepyszne drożdżówki z malinową konfiturą. Te niewielkie drożdżowe bułeczki smakują wybornie. Z nawiązką rekompensują trudy pieczenie, choć przygotowanie bułeczek nie jest wcale szczególnie trudne - wymaga odrobiny zaangażowania, ale efekty przerastają oczekiwania. Bułki drożdżowe z konfiturą z malin to idealny pomysł na podwieczorek czy piknikowy prowiant. Polecamy!

Składniki
na Drożdżówki z malinową konfiturą

  • Składniki na 15 sztuk:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 op. suchych drożdży ( 7g)
  • 10 dag masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szkl. mleka (letnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Pozostałe składniki:
  • konfitura z malin
  • cukier waniliowy
  • jajko

Przepis
na Drożdżówki z malinową konfiturą

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka i wymieszać z 1 łyżeczką mąki pszennej oraz 2 łyżeczkami cukru.

Masło roztopić i nieco wystudzić.

Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać resztę cukru oraz jajko, żółtko i 1/2 łyżeczki soli. Wszystko zamieszać drewniana łyżką.

Do misko ze składnikami dodać rozpuszczone drożdże, a następnie wlać rozpuszczone drożdże.

Wszystko razem dokładnie wyrobić aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przygotowanie bułeczek:

Po upływie wskazanego czasu, wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 15 części.

piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 st.

Z każdej części ciasta uformować kulkę, a następnie nieco ją rozciągnąć. Na środek nałożyć łyżeczkę konfitury malinowej,a potem delikatnie skleić brzegi ciasta i uformować bułeczkę.

Gotowe drożdżówki układać (pozostawiając odstępy) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - sklejeniem do dołu. Odstawić na 5 min. do wyrośnięcia.

Jajko rozmącić i posmarować nim wierzch bułeczek. Następnie drożdżówki posypać cukrem waniliowym i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 min.

Drożdżowe smakołyki.
Aby bułeczki miały piękny kolor, przed pieczeniem należy posmarować je rozmąconym jajkiem.
Palce lizać!