Fasolka po bretońsku

Uwagi do przepisu
Dla 5 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Fasolka po bretońsku to danie znane naszej kuchni od zawsze. Każdy kucharz przyrządza je na swój sposób. My tez mamy własny przepis na fasolkę po bretońsku i postanowiliśmy Wam go dziś zaprezentować. Przepis, który proponujemy jest "lżejszą" wersją tradycyjnej potrawy. Do jego przyrządzenie nie potrzeba bowiem oleju, masła i żadnej mącznej zasmażki. Zainteresowani? Wypróbujcie nasz przepis na fasolkę po bretońsku i cieszcie się jej doskonałym smakiem.
Miłego gotowania!

Składniki
na Fasolka po bretońsku

  • 50 dag fasoli Jaś
  • 30-40 dag kiełbasy, np. myśliwskiej, zwyczajnej itp.
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4-5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • 2-3 łyżeczek majeranku
  • sól, pieprz

Przepis
na Fasolka po bretońsku

Przygotowanie fasoli po bretońsku trzeba zacząć dzień wcześniej - od przygotowania fasoli, którą należy zalać wodą (tak, by woda przykrywała ziarna) i odstawić na całą noc.

Drugiego dnia wodę odlać, a do fasoli wlać świeżą wodę, wrzucić liść laurowy i gotować do czasu, aż fasola będzie miękka.

Boczek oraz kiełbasę pokroić w niewielka kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu.

Cebulę obrać, drobno posiekać i wrzucić do podsmażonej kiełabasy. Wszystko raazem chwilę dusić.

Ugotowaną fasolę przełożyć do garnka. Dodać do niej podsmażoną cebulę, kiełbase i boczek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko przyprawic solą, pieprzem i majerankiem oraz dusić na średnim ogniu. Jeśli będzie zbyt gęste, dolać odrobinę wody.

Podawać z pieczywem.

Pyszna i pożywna fasolka po bretońsku.
Fasolka po bretońsku to dobry pomysł na syty obiad.