Faworki

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Tłusty Czwartek to dzień, w którym na chwilę zawieszamy codzienną racjonalną dietę i sięgamy po może nie do końca zdrowe, ale jakże pyszne łakocie. W tym dniu królują rozmaite pączki i faworki. Trudno sobie ich odmówić, zwłaszcza, kiedy możemy je przygotować sami i to przy minimalnym wysiłku. Macie ochotę? Radzimy sięgnąć po nasz przepis na faworki. Proponowane przez nas faworki są kruche i delikatne. Słowem - rozpływają się w ustach. Spróbujcie sami!

Składniki
na Faworki

  • Składniki na 80-100 szt.
  • 50 dag maki pszennej
  • 4 jajka
  • 6 dag masła
  • 4 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kieliszek rumu lub wódki
  • 3 łyżki śmietany 12-18%
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder

Przepis
na Faworki

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej zimne masło i wszystko posiekać nożem, by masło było rodrobnione.

Następnie mąkę i cząstki masła zebrać, by powstał kopiec. W środku zrobić dziurkę i wbić do niej jajka, dodać cukier, sól i rum. Wszystko wyrabiać.

Do powstającej masy dodać śmietanę i dalej wyrabiać, aż powstanie jednolita masa.

Z ciasta uformować kulę i podzielić na mniejsze części. Przykryć ścierką, by ciasto nie wysychało.

Kawałki ciasta niezbyt cienko rozwałkować, a następnie pokroić je na paski. W środku każdego z pasków ciasta zrobić nacięcie (wzdłuż) i przewinąć przez nie ciasto. Faworki odkładać na tacę lekko posypaną mąką i do czau smażenia przykryć ścierką.

Tak przygotowane faworki (kilka jednocześnie, w zależności od wielkości garnka) smażyć chwilę (do zarumienienia) na gorącym, głębokim tłuszczu, a następnie przełożyć je na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.

Faworki podawać posypane cukrem pudrem.

Takie faworki szybko znikną ze stołu.
Idealnym dodatkiem do faworków jest cukier puder.
Pyszne!
Faworki przygotowane do smażenia.