Filet z łososia w sosie koperkowym

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Dla tych, którzy przestrzegają zdrowej diety, ważne jest, by w ich menu znalazło się miejsce dla ryb. Tym razem proponujemy Wam smacznego łososia w sosie koperkowym. Nasz przepis na łososiajest skomponowany tak, by zarówno gotowanie, jak i smakowanie potrawy, było przyjemnością.
Warto też pamiętać, że ryba, zwłaszcza łosoś to bogate źródło witamin i kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla naszego organizmu. Zapraszamy zatem na pyszny, lekki i bardzo zdrowy obiad!

Składniki
na Filet z łososia w sosie koperkowym

  • 20-30 dag filetu z łososia
  • koperek
  • 1 cytryna (sok)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przepis
na Filet z łososia w sosie koperkowym

Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Przyprawione kawałki łososia zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 15-20 minut (aż mięso będzie miękkie). Przygotować sos - jogurt, śmietanę oraz posiekany koperek wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Po upieczeniu, kawałki łososia przełożyć na talerz i polać sosem koperkowym.
Podawać z ryżem i surówką z warzyw.
Pyszna, zdrowa porcja ryby - idealny posiłek na letni obiad.
Łosoś w sosie koperkowym doskonale smakuje z warzywnymi dodatkami.