Grillowana pierś z kurczaka w ziołach

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Grillowana pierś z kurczaka w ziołach to danie, które powstało z potrzeby chwili i okazało się naszym kulinarnym przebojem kilku ostatnich tygodni.
Jest to prosta i szybka w przyrządzeniu, aromatyczna oraz, co najważniejsze, przepyszna i zdrowa potrawa. Piersi kurczaka grillowane w ziołach świetnie komponują się z różnymi surówkami i dodatkami - to danie nigdy się więc nie znudzi, ponieważ za każdym razem można mu nadać nieco inny charakter. Zachęcamy do spróbowania - nie pożałujecie!

Składniki
na Grillowana pierś z kurczaka w ziołach

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • pieprz

Przepis
na Grillowana pierś z kurczaka w ziołach

Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek rozgnieść i natrzeć nim mięso. Przyprawy oraz oliwę wymieszać. Powstałym sosem nasmarować piersi kurczaka. Mięso przełożyć do miski i na 30-40 minut wstawić do lodówki. Po upływie wskazanego czasu, mięso przełożyć na rozgrzaną płytę grilla. Piersi kurczaka grillować z obu stron przez ok 30 minut.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami i dowolną surówką. Myśmy je zjedli z ziemniaczkami i sórówką z kapusty pekińskiej.
Piersi kurczaka przyprawione, zamarynowane i ułożone na grillu.
Smażenie piersi z kurczaka dobiega końca, widzimy jak ładnie się już upiekły.
Grillowane piersi kurczaka z dodatkami, może być podana z ziemniaczkami lub sama z sosem do BBQ. Myśmy je zjedli z ziemniakami i surówka z kapusty pekińskiej.
Aromatyczne, grillowane danie z kurczaka gotowe do zjedzenia. Dobra na obiad lub spotkanie przy grillu.