Grillowany kurczak w cytrynie

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Gdy za oknem panuje upał, nie mamy ochoty na zbyt długie gotowanie. Najczęściej mamy wówczas ochotę na szybkie i lekkie danie. My w takich sytuacjach przygotowujemy grillowany filet z kurczaka w nieco egzotycznej, cytrynowej marynacie. Tak podane mięso kurczaka to zdrowe, lekkie i łatwe do przyrządzenia danie, które zaskakuje niepowtarzalnym smakiem. Nasz kurczak to idealna propozycja zarówno na pyszny rodzinny obiad, jak i popołudniowe spotkanie w gronie przyjaciół. Polecamy!

Składniki
na Grillowany kurczak w cytrynie

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 cytryna
  • Składniki marynaty
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis
na Grillowany kurczak w cytrynie

Mięso kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Przygotować cytrynową marynatę: do miseczki wycisnąć sok z 1/2 cytryny i wlać oliwę z oliwek. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć piersi kurczaka. Następnie obłożyć go plasterkami cytryny i na 20 minut włożyć do lodówki. Po upływie wskazanego czasu, kurczaka w marynacie przełożyć na rozgrzany grill i piec ok. 20-25 minut. Podawać ze świeżymi warzywami, sałatą oraz dowolnymi dodatkami.
Filety kurczaka w marynacie pod cytryną.
Kurczak podczas grillowania.
Kurczak grillowany w cytrynie tuż przed podaniem.