Grillowany kurczak z sosem z pora i jabłkiem

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Odkryliśmy niedawno, że por to niezwykle smaczne warzywo, które świetnie pasuje do wielu potraw, nie tylko znanej nam wszystkim surówki. Przyrządziliśmy zatem grillowanego kurczaka z sosem z pora i jabłkiem. Nasze danie jest bardzo lekkie, zdrowe, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu. A jak smakuje... Przyrządzony na ostro Kurczak z grilla doskonale komponuje się z sosem z pora o lekko słodkawym posmaku. Wszystko zaś świetnie uzupełnia odrobina świeżego, winnego jabłka. Palce lizać!

Składniki
na Grillowany kurczak z sosem z pora i jabłkiem

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 por (biała część)
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • natka pietruszki
  • sól, ,pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny

Przepis
na Grillowany kurczak z sosem z pora i jabłkiem

Piersi kurczaka umyć i osuszyć a następnie natrzeć mieszanką przypraw (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra zioła prowansalskie) i na 10 min. wstawić do lodówki.

Po upływie wskazanego czasu, kurczaka przełożyć na rozgrzany griill (lub grillowaną patelnię] i grillować ok. 30-35 min., aż mięso będzie miękkie i gotowwe do spożycia.

Na patelnię wlać oliwę z oliwek - rozgrzewać. Pora przekroić wzdłuż, a następnie pokroić go w prążki. Przygotowanego pora przełożyć na patelnię, przyprawić solą i pieprzem, wlać sok z cytryny z odrobina wody i wszystko dusić na małym ogniu aż por będzie miękki. Wrazie potzreby podlewać wodą.

Gdy por będzię gotowy, wlać jogurt naturalny, wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.

Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Grillowanego kurczaka ułożyć na sosie porowym i wszystko udekorować startym jabłkiem.

Podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Niecodzienne połączenie smaków - efekt doskonały!
Smaczne i zdrowe danie dla każdego smakosza.
Ostry kurczak i słodkawy sos porowy - pyszny duet.