Gruszka w sosie czekoladowym

Uwagi do przepisu
Dla 1 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Zastanawiacie się czasem, jakim deserem zaskoczyć domowników albo gości? Jeśli macie gruszki, czekoladę i odrobinę białego wina, rozwiązanie jest tylko jedno - gruszka w sosie czekoladowym! Gruszka nie jest owocem zbyt często wykorzystywanym w naszych kuchniach - a szkoda. Jej smak świetnie komponuje się bowiem z innymi, a zapach nadaje potrawom szczególnego aromatu. Deser, który dziś proponujemy jest wspaniały w smaku, wykwintny, a zarazem łatwy w przygotowaniu. Na pewno pobudzi wasze zmysły...

Składniki
na Gruszka w sosie czekoladowym

  • gruszki - świeże, twarde (ilość zależna od oczekiwanej liczby porcji)
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 2 szkl. wody
  • laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżka cukru
  • Składniki na sos czekoladowy
  • 10 dag czekolady mlecznej lub deserowej
  • 250 ml śmietany 36%

Przepis
na Gruszka w sosie czekoladowym

Gruszki umyć i delikatnie obrać ze skórki. Z obranych gruszek wydrążyć nasiona. Owoce ugotować do miękkości w winie z wodą, przyprawami i cukrem. (Gruszki należy gotować do momentu aż będą miękkie, ale nie tak, by się ropadały.)
Przygotowanie sosu czekoladowego:
By przygotować sos czekoladowy, należy tabliczkę czekolady rozpuścić w śmietanie w tzw. kąpieli wodnej (na parze) tak, by powstał sos o jednolitej konsystencji.
Ugotowane gruszki oblać sosem czekoladawym. Udekorować listkiem mięty.
Smakowita gruszka gotowana w winie, oblana sosem czekoladowym.