Gulasz z kurczaka z makaronem

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kurczak w nowej odsłonie! Na ostatni obiad przygotowaliśmy gulasz z kurczaka z makaronem. Pomysł okazał się bardzo dobry. Łatwe w przygotowaniu, niedrogie i przepyszne danie z kurczaka szybko zniknęło z naszych talerzy.
Co wiecej, niemal tradycyjnie przygotowany gulasz wzbogaciliśmy o zieloną paprykę i szczypiorek, co doskonale wpłynęło na smak i wygląd naszej potrawy.
Was też zapraszamy do eksperymentowania z kuchenną tradycją. Smacznego!

Składniki
na Gulasz z kurczaka z makaronem

  • 1 duża pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 100-150 ml śmietany 12%
  • pęczek szczypiorku
  • sół, pieprz, majeranek
  • oliwa z oliwek
  • 20 dag makaronu (dowolnego)

Przepis
na Gulasz z kurczaka z makaronem

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w niewielka kostkę oraz oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę pokroić w cienkie paski.

Przygotowane mięso zarumienić na oliwie z oliwek.

Do mięsa dodać posiekaną cebulę, poczekać aż nieco się zeszkli  i dodać pokrojoną w cienkie paski zieloną paprykę.

Następnie podlać wszystko szklanką wody i dusić na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać śmietaną, wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podusić.

Gulasz podawać z makaronem. Danie obficie posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smakowity i sycący - obiad idealny.
Szczypiorek podkreśla smak dania i wzbogaca jego wygląd.