Indyjskie placki ziemniaczane z serem feta i pomidorami

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Lubicie placki ziemniaczane? Wielu z Ws zapewne tak. My też. Znudziły nam się jednak te tradycyjne, więc postanowiliśmy nadać znanym wszystkim plackom ziemniaczanym nieco orientalnego wyrazu. Mąkę i cebulę zastąpiliśmy indyjską przyprawą tandoori oraz papryczką chilli. Efekt - doskonałe w smaku, a do tego pięknie wyglądające indyjskie placki ziemniaczane o czerwonawym zabarwieniu. Smak całości idealnie uzupełnia lekka sałatka z sera feta i pomidorów. Spróbujcie sami! Smacznego!

Składniki
na Indyjskie placki ziemniaczane z serem feta i pomidorami

  • Składniki na placki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 strąka papryczki chilli
  • 2 łyżeczki przyprawy tandoori
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • Składniki sałatki
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 10 dag sera feta
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z limonki

Przepis
na Indyjskie placki ziemniaczane z serem feta i pomidorami

Przygotowanie placków ziemniaczanych:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Następnie starte ziemniaki odcedzić z nadmiaru wody.

Papryczkę przekroić na pół, usunąć nasiona i posiekać.

Posiekaną papryczk dodać do odcedzonych startych ziemniaków. Następnie wbić jajka, dodać przyprawę tandoori, odrobinę soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, a następnie wykładać na nią 1-2 łyżki masy ziemniaczanej, którą następnie rozpłaszczyć łyżką.

Placki smażyć na małym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony. Gotowe placki osączyć z nadmiaru tłuszczu, układajac je na ręczniku papierowym.

Przygotowanie sałatki z pomidorów i sera feta:

Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki.

Ser feta pokroić w niewielką kostkę.

Szczypiorek umyś, osuszyć i drobno posiekać.

Pomidory, fetę, szczypiorek - wymieszać. Dodać sok z limonki oraz doprawić solą i pieprzem.

Gotowe placki podawać z sałatką z sera feta i pomidorów.

Pyszne, ostre placki ziemniaczane. Tradycyjne danie w orientalnym wydaniu.
Do placów ziemniaczanych doskonale pasuje sałatka z fety i pomidorów.
Placki ziemniaczane z sałatką z fety i pomidorów - smakowity, sycący obiad.
Ostry smak placków idealnie równoważy delikatny smak fety i pomidorów.