
Kalafiorowe placki z gulaszem z indyka i warzyw
Dla 4 osób
Koszt przygotowania: | ![]() ![]() ![]() |
Stopień trudności: | ![]() ![]() ![]() |
Czas przygotowania: | ![]() |
Czas gotowania: | ![]() |

Składniki
na Kalafiorowe placki z gulaszem z indyka i warzyw
- Składniki placków:
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól, pieprz, oregano
- Składniki gulaszu:
- 30 dag fileta z indyka
- 30 dkg pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 10 dag gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis
na Kalafiorowe placki z gulaszem z indyka i warzyw

Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie utłóc tłuczkiem do ziemniaków.

Do masy dodać jajko, mąkę kukurydzianą oraz sól, pieprz i oregano. Wszystko dokłądnie wymieszać.

Z masy formować niewielkie placki (dość grube, by nie rozpadły sie podczas przewracania na patelni). Placki smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obu stron.

Cebulę posiekac i podsmażyć na oliwie z oliwek.

Mięso indyka umyć i pokroić w niewielką kostkę. Następnie dodać je do podsmażonej cebuli, wsypać przyprawy i wszystko razem chwilę dusić.

Paprykę i pieczarki pokroić w kostę i dodać do mięsa.

Kiedy pieczarki i papryką zmiękną, dodać pomidory z puszki i wszystko razem dusić ok. 8-10 minut.

Na koniec do gulaszu dodać jogurt naturalny. Zamieszać i chwilę razem poddusić.
Placki kalafiorowe podawać z gulaszem i sałatą ulubioną surówką.





