Kapuśniak

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Wśród wielu polskich zup znaleźć można takie, które szczególnie lubimy. Jedną z nich jest kapuśniak. Ta lekko kwaśna, pożywna zupa z kiszoną kapustą zawsze smakuje doskonale. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Co więcej, kapuśniak jest tanią zupą, a jej składniki są ogólnodostępne. Jeśli więc szukacie przepisu na zupę polecamy nasz przepis na kapuśniak. Udanego gotowania!

Składniki
na Kapuśniak

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1,5 wody
  • 1 kostka rosołowa (np. drobiowa lub wołowa)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przepis
na Kapuśniak

Kapustę opłukać, pokroić na niewielkie części i gotować do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym.

Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową oraz ziemniaki i marchewkę. Wszystko gotować do czasu, aż powstanie bulion.

. ugotowaną do miękkości kapustę odcedzić i przełozyć do garnka z bulionem i warzywami. Wszystko doprawić majerankiem i gotować jeszce ok. 10 minut.

Podawać ze świeżym pieczywem.

Smaczna, lekko kwaśna zupa.