Powrót do: Faworki
Przepis na Faworki w wygodnym widoku kuchennym
:
Start
Informacje
Dla 8 osób
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Składniki
  • Składniki na 80-100 szt.
  • 50 dag maki pszennej
  • 4 jajka
  • 6 dag masła
  • 4 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kieliszek rumu lub wódki
  • 3 łyżki śmietany 12-18%
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder
Przepis A A A

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej zimne masło i wszystko posiekać nożem, by masło było rodrobnione.

Następnie mąkę i cząstki masła zebrać, by powstał kopiec. W środku zrobić dziurkę i wbić do niej jajka, dodać cukier, sól i rum. Wszystko wyrabiać.

Do powstającej masy dodać śmietanę i dalej wyrabiać, aż powstanie jednolita masa.

Z ciasta uformować kulę i podzielić na mniejsze części. Przykryć ścierką, by ciasto nie wysychało.

Kawałki ciasta niezbyt cienko rozwałkować, a następnie pokroić je na paski. W środku każdego z pasków ciasta zrobić nacięcie (wzdłuż) i przewinąć przez nie ciasto. Faworki odkładać na tacę lekko posypaną mąką i do czau smażenia przykryć ścierką.

Tak przygotowane faworki (kilka jednocześnie, w zależności od wielkości garnka) smażyć chwilę (do zarumienienia) na gorącym, głębokim tłuszczu, a następnie przełożyć je na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.

Faworki podawać posypane cukrem pudrem.