Powrót do: Zapiekanka z tuńczykiem i pomidorami
Przepis na Zapiekanka z tuńczykiem i pomidorami w wygodnym widoku kuchennym
:
Start
Informacje
Dla 4 osób
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Składniki
  • 40 dag makaronu (np. rurki lub świderki)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka pomidorów (krojonych)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 10 dag sera mozzarella
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, suszona bazylia
  • oliwa z oliwek
Przepis A A A

Makaron ugotować al dente w lekko w osolonej wodzie.
[

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Następie dodać pomidory z puszki, wszystko doprawić solą i pieprzem, zamieszać i chwilę dusić.

Do pomidorów i cebuli dodać odsączonego z zalewy tuńczyka oraz bazylię (do smaku). Wszystko chwilę dusić na małym ogniu.

Na dnie wysmarowanego odrobiną oliwy z oliwek naczynia żaroodpornego ułożyć makaron, a na nim sos z pomidorów, cebuli i tuńczyka.

Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim przygotowaną zapiekankę.

Całość zapiekać ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury180 stopni. Gotową zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem.