Kotlety mielone z curry i smażonym jabłkiem

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Wydawać by się mogło że w dziedzinie kotletów mielonych już wszystko zostało powiedziane. Tymczasem danie to uważane za jakże zwyczajne można przygotować w bardzo nietypowy sposób. Oto dla Was prezentujemy w jak niezwykły sposób można zrobić i podać kotlety mielone.
Kotlety te przygotowane z indyjską przyprawą curry oraz podane z podsmażony jabłkami wraz z cynamonem są naprawdę przepyszne, z pewnością nimi pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich.

Składniki
na Kotlety mielone z curry i smażonym jabłkiem

  • Kotlety mielone z curry
  • 500 g. mięsa mielonego (drobiowego lub z łopatki wieprzowej)
  • 1/2 cebuli
  • 1 bułka grahamka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól i pieprz
  • Smażone jabłka
  • 2 duże jabłka
  • 180 ml. jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przepis
na Kotlety mielone z curry i smażonym jabłkiem

Kotlety mielone z curry

Mięso mielone wkładamy do miski, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa mielonego.
Bułkę grahamkę moczymy w wodzie. Do miseczki wlewamy wodę, wkładamy bułkę i pozostawiamy ją na 5 do 10 minut.

Do mięsa dodajemy jedno żółtko jajka oraz dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Bułkę grahamkę wyciągamy z wody, w dłoniach wyciskamy ją. Następnie rozdzieramy ją na mniejsze części i dodajemy do mięsa.

Mięso mielone razem z żółtkiem, bułką, cebulą oraz czosnkiem dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy przyprawy, jedną łyżeczkę curry, 1/2 łyżeczki chilli oraz sól i pieprz. Ponownie dokładnie wszystko mieszamy.

Z mięsa formujemy kotlety następnie na rozgrzanej patelni smażymy je. Ja do smażenia używam oliwy z oliwek.

Smażone jabłka

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, mogą być ćwiartki lub ósemki.

Na patelni rozgrzewamy oliwą z oliwek, podsmażamy na niej jabłka przez około 5 minut, mieszając je przy tym co jakiś czas.
Podsmażone jabłka zalewamy na patelni jogurtem naturalnym, dodajemy cynamon, wszystko razem podduszamy przez kolejne 5 minut.

Usmażone kotlety mielone z curry podajemy razem z przygotowanymi jabłkami.