Kotlety mielone z młodymi ziemniaczkami

Uwagi do przepisu
Dla 5 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Wiosna i lato to czas, kiedy mamy ochotę na potrawy, które są smaczne, lekkie i niezbyt pracochłonne. Ważne jest też, by to, co jemy, dostarczało nam energii i witamin. Postanowiliśmy więc przygotować szybki obiad, który spełni te wymagania. Nieco zmodyfikowaliśmy tradycyjne kotlety mielone tak, by były lżejsze do strawienia. Do nich proponujemy pyszne, gotowane młode ziemniaki z koperkiem oraz sałatę połączoną ze szczypiorkiem, rzodkiewką i jogurtem naturalnym. Proste, sycące danie - w sam raz na wiosenno-wakacyjny obiad.

Składniki
na Kotlety mielone z młodymi ziemniaczkami

  • Składniki na kotlety mielone
  • 50 dag mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
  • 1 mała cebula
  • 1/2 bułki pełnoziarnistej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko (tylko białko)
  • koperek
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz,
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • olej (do smażenia)

Przepis
na Kotlety mielone z młodymi ziemniaczkami

Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso mielone wymieszać z białkiem jaja, odciśnietą bułką pełnoziarnistą oraz cebulą i czosnkiem. Następnie dodać przyprawy - sól, pieprz, oregano oraz drobno posiekany koperek. Z mięsa formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Przygotowane kotlety smażyć na patelni. Każdą ze stron kotletów należy smazyć około 5 minut.
Kotlety podawać z ugotowanymi w osolonej wodzie młodymi ziemniakami, keperkiem i sałatą.
Przygotowanie sałatki podanej do kotletów:
Sałatę rwiemy lub tniemy na paseczki, szczypiorek i rzodkiewkę kroimy. Wszytskie warzywa mieszamy. Na koniec zalewamy je jogórtem naturalnym lub oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smaczny obiad z nowalijkami.