Kremowa zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Zupa to potrawa, która niemal codziennie jest w naszym menu. Próbujemy różnych zestawień, smaków i dodatków. Tym razem sięgnęliśmy po brokuły i groszek ptysiowy. To doskonała kompozycja! Zupa z brokuła to danie lekkie i pożywne. Groszek ptysiowy nadaje mu dodatkowego smaku. Bez wahania polecamy krem brokułowy wszystkim amatorom ciepłych, lekkostrawnych i sycących zup. Smacznego!

Składniki
na Kremowa zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym

  • różyczki z 1 brokuła (lub 40 dag mrożonych)
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 korzenia selera
  • 1 kostka rosołowa (np. drobiowa)
  • sól, pieprz
  • groszek ptysiowy

Przepis
na Kremowa zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym

Ziemniaki, marrchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Do garnka wlać ok 1,5 litra wody, wrzucić kostkę rosołową, przygotowane warzywa oraz różyczki brokuła. Gotować na małym ogniu ok. 25-30 min. aż warzywa będą miękkie.

Ugotowaną zupę zmiksować blenderem, by powstał krem.

Kremową zupę brokułową podawać z groszkami ptysiowymi.

Smaczny i delikatny krem z brokuła.
Sycąca, gorąca zupa - idealny pomysł na chłodne dni.
Szybka w przygotowaniu i niedroga zupa dla całej rodziny!