Kremowa zupa jarzynowa

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Nieodłącznym elementem polskiej kuchni są zupy. Stałe miejsce wśród nich zajmuje zupa jarzynowa. Popularna "jarzynówka" to danie proste w przygotowaniu i tanie. Można ją ugotować o każdej porze roku i zawsze będzie smakować równie pysznie.
Dodatkiem do zupy jarzynowej może być świeże pieczywo.
Sama zupa z jarzyn jest lekkostrawna i dietetyczna - polecamy ją więc każdemu!

Składniki
na Kremowa zupa jarzynowa

  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 średnia pietruszka (korzeń)
  • 10-20 dag różyczek kalafiora
  • 10-20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 kostka rosołowa (dowolna)
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego

Przepis
na Kremowa zupa jarzynowa

Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w niewielką kostkę. Fasolkę pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać ok. 2l wody oraz wrzucić kostkę rosołową. Następnie dodać przygotowane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gdy wywar z warzywami zacznie wrzeć, dodać kalafior i fasolkę szparagową oraz doprawic solą i pieprzem. Wszystko gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Następnie dodać śmietanę lub jogurt, delikatnie zamieszać i jeszcze chwilę dusić.
Smaczna i zdrowa kremowa zupa z jarzyn.
Zupa z jarzyn to danie tanie i łatwe w przygotowaniu.