Kremowa zupa szpinakowa

Uwagi do przepisu
Dla 1 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Szpinak często kojarzy się z bezsmakową papką serwowaną nam w przedszkolach. Wszyscy znamy jego wspaniałe właściwości, ale nie zawsze potrafimy go odpowiednio przyrządzić. Prezentowany niżej przepis na zupę ze szpinakiem to jedno z tych dań, które sprawi, że szpinak polubią nawet niechętne mu dzieci. Proponowana przez nas kremowa zupa szpinakowa jest tania, niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu oraz pożywna ? czy potrzeba czegoś jeszcze? Polecamy!

Składniki
na Kremowa zupa szpinakowa

  • 500g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 150 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oleju
  • przyprawy:
  • sól
  • pieprz

Przepis
na Kremowa zupa szpinakowa

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, a następnie przełożyć do garnka. Wlać ok. 1 litra wody i dodać szpinak. Wszystko przyprawić (według uznania) i gotować, aż szpinak zrobi się miękki. Powstałą zupę zmiksować, by uzyskać kremową konsystencję. Na koniec wlać jogurt i wszystko razem chwilę gotować na małym ogniu. Zupę podawać z pieczywem (np. z czosnkową bagietką) lub grzankami.
Kalorie
17 kCal
Białko
1.58 g
Węglo- wodany
2 g
Tłuszcze
0.61 g
Sól
0.186 g
Cukier
0 g
Składniki odżywcze dla 100g potrawy
Zupę szpinakową można podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. My dodatkowo dosypaliśmy płatki migdałów.