Królewicz

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Królewicz to jedno z ciast, które często gości w naszym domu. Ten smakołyk znany jest również pod nazwą Królewiec. My jednak zwykle używamy pierwszego określenia. Ciasto to ma wiele zalet. Poza oczywistymi walorami smakowymi, które daje połączenie biszkopta, kruchego ciasta miodowego, masy budyniowej, powideł śliwkowych oraz pysznej czekoladowej polewy, Królewicz góruje nad innymi wypiekami tym, że można go przygotować nawet na kilka dni przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje bowiem właśnie 2-3 dni po upieczeniu. Przygotowanie Królewicza według naszego przepisu nie jest zbyt skomplikowane. Wprawdzie pieczenie wymaga nieco czasu, ale wysiłek z pewnością wynagrodzi fantastycny smak domowego ciasta. Zaprawaszamy zatem do wypróbowania naszego przepisu na Królewicza.

Składniki
na Królewicz

  • Składniki na kruche ciasto miodowe:
  • 3 szkl. maki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 15 dag margaryny
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • Składniki na biszkopt:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • Składniki na masę budyniową:
  • 600 ml. mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 20 dag miękkiego masła
  • Składniki polewy czekoladowej:
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag kakao
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • Pozostałe składniki Królewicza:
  • 10-15 dag orzechów włoskich
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Przepis
na Królewicz

Przygotowanie kruchego ciasta miodowego:

Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać cukier, sodę oczyszczoną oraz dodać jajko, miód i margarynę. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ręką na jednolite ciasto. 

Z wyrobionego ciasta uformować kulę i podzielić ją na dwie równe części.

Ciastem na królewicza wykleić 2 blaszki (ok. 35x24 cm) wyłożone papierem do pieczenia.

Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. i piec prze 15 min. Po upieczeniu oba placki odstawić do ostygnięcia.

Przygotowanie biszkopta:

Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać do nich cukier, a na koniec, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku. Miksować aż powstanie gładka masa.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 

Ciasto biszkoptowe przelać na wyłożonż papierem do pieczenia blaszkę i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. przez ok 30 min.

Po upieczeniu biszkopt wystudzić i podzielić na dwie cieńsze części.

Przygotowanie masy budyniowej:

Budynie ugotować na mleku i odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło ubić na białą masę, a następnie stopniowo dodawać ugotowany budyń. Masę ucierać do czasu, aż będzie gładka i jednolita.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Margarynę roztopić.

Do gorącej roztopionej margaryny dodać cukier puder, kakao i mleko. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.

Przełożenie Królewicza:

Na spodzie blaszki lub podstawie do ciasta położyć jeden z kruchych placków miodowych. Na nim rozsmarować 1/2 masy budyniowej.

Następnie położyć połowę przekrojonego biszkopta. Na cieście biszkoptowym rozsmarować powidła śliwkowe i nałożyć na nie pozostały biszkopt.

Na biszkopcie rozsmarować resztę masy budyniowej. Wszystko przykryć drugim kruchym ciastem miodowym.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i ułożyć na niej wyłuskane orzechy włoskie.

gotowy królewicz odstawić w chłodne miejsce. 
Królewicz najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu, ale można go podawać także chwilę po przygotowaniu. 

Ciasto na kruche miodowe placki.
Kruche placki można upiec jednocześnie w dwóch blachach lub piec je jeden po drugim.
Miodowe kruche placki wypełniają kuchnię pięknym zapachem.
Biszkopy po upieczeniu i wystudeniu należy przekroić na pół.
Królewicz przełozony masą i powidłami.
Gotowe ciasto z polewą czekoladową i dekoracją z orzechów włoskich.
Królewicz najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu. Warto zaczekać.
Królewicz - delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach.
Królewicz to smakowity pomysł na niedzielny lub świąteczny deser do popołudniowej kawy.