Kruche babeczki z owocami i kremem budyniowym

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Nachodzi nas czasem ochota na małe co nieco w eleganckim wydaniu. Sięgamy wtedy po przepis na kruche babeczki z owocami i kremem budyniowym. Już samo pieczenie babeczek przynosi sporo zabawy i satysfakcji. Nie jest to bardzo skomplikowane zadanie, ale wymaga sporo uwagi. Babeczki, które dziś Wam proponujemy to świetny pomysł na wykwintny deser.
Kruche ciasto w połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi owocami pod odrobiną czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki
na Kruche babeczki z owocami i kremem budyniowym

  • Ciasto na kruche babeczki
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczka cukru waniliowego
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 60-80 g wody (ok. 5 łyżek)
  • Masa budyniowa
  • 2 budynie waniliowe (lub śmietankowe)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • owoce do przybrania: winogrono, mandarynka, banan, truskawki, wiśnie (lub inne ulubione owoce)
  • Z podanym proporcji wychodzi 25-30 kruchych babeczek.

Przepis
na Kruche babeczki z owocami i kremem budyniowym

Kruche babeczki:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz masło. Wszystko posiekać nożem, aż kawałki masła będą bardzo drobne. Następnie dodać żółtko i wodę. Wszystko dokładni zagniatać, aż powstanie jednolite ciasto. Z powstałego ciasta uformować kulę i na 10-15 minut wstawić ją do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, odrywać z niego niewielkie porcje i rozwałkować na obsypanym mąką blacie, na grubość 3-4 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wycinać (najlepiej szklanką) kółka (kółka powinny być nieco większe niż średnica foremek do babeczek -ciasto może się "kurczyć" podczas pieczenia).
Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem, a następnie położyć na nim folię aluminiową i wypełnić foremkę ryżem lub grochem (wtedy ciasto zbytnio nie wyrośnie).
Przygotowane w ten sposób foremki z ciastem na kruche babeczki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Kruche babeczki piec ok. 15 minut. Potem z foremek wyjąć folię z wypełnieniem i jeszcze chwilę piec do zarumienienia się babeczek.
Upieczone babeczki wystudzić i napełnić masą budyniową i owocami.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Masło utrzeć na białą puszystą masę i ciągle ucierając, stopniowo dodawać zimny budyń.

Kremem budyniowym napełniać przygotowane wcześniej kruche babeczki. Na kremie układać pokrojone w niewielkie cząstki owoce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą delikatnie polać babeczki napełnione masą budyniową i owocami.
Pięknie podane ciasteczka na białym talerzu.
Upieczone foremki do babeczek tuż po wyjęciu z piekarnika.
Babeczki napełnione kremem budyniowym.
Babeczki z kremem i owocami.