Kurczak garam masala

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Jednym z dań kuchni indyjskiej jest kurczak garam masala. Jest to bardzo aromatyczne pożywne i pikantne danie. Doskonale nadaje się jako danie główne lub przekąska. Jego egzotyczny smak z pewnością pobudzi zmysły oraz kubki smakowe. Danie to charakteryzuje się wspaniałym kolorem który idealnie komponuje się z ryżem.

Składniki
na Kurczak garam masala

  • 500 g. piersi z kurczaka
  • marynata
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sos garam masala
  • 200 ml śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 szklanki wody

Przepis
na Kurczak garam masala

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę lub paseczki. Do miseczki wsypujemy składniki na marnatę: łyżaczka startego świerzego imbiru, przyprawy chilli i garam masala, wyciśnięte dwa ząbki czosnku oraz wyciśniety sok z 1/2 cytryny. Wszystko razem mieszamy dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju. Ponownie wszytsko mieszamy. Marnatą zalewamy pokrojone piersi z kurczaka, dokładnie wszystko mieszamy tak aby marynata pokryła każdy z kawałków kurczaka.
Następnie odsytawiamy kurczaka na około 1 do 2 godzin.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy kurczaka wraz z resztkami marynaty. Obsmażamy go przez około 6 minut. Nastepnie pod przykryciem dusimy całość około 10 minut.
Następnie dodajemy jogurt naturalny, curry i kurkumę, podlewamy wodą i wszystko dusimy około 15 minut. Tak przygotowane danie możemy dodatkowo posypać koperkiem Kurczaka garam masala możemy podawać z ryżem lub zjeść z pieczywem.
W rondelku mieszamy marynowane w przyprawach piersi z kurczaka pokrojone na kwadraciki.
Kurczaka garam masala możemy podawać razem z ryżem lub pieczywem. Dodatkowo posypaliśmy je koperkiem.
Niezwykle aromatyczny smak Indii ukryty w przyprawach, to danie z pewnością wielu z wam posmakuje.