Kurczak po chińsku

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Przyszedł czas na odrobinę orientu - danie kuchni chińskiej. Przygotowaliśmy kurczaka po chińsku. Potrawa z kurczakiem, ananasem, sosem sojowym i mieszanką chińskich warzyw smakuje wspaniale i jest niezwykle prosta w przyrządzeniu. Każdy, nawet początkujący amator gotowania jest w stanie je bez trudu przyrządzić. Smakowity i pożywny efekt gwarantowany!!!

Składniki
na Kurczak po chińsku

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 op. mrożonej mieszanki chińskich warzyw
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka ananasa
  • sól, pieprz,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • oliwa z oliwek

Przepis
na Kurczak po chińsku

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, a następnie przełożyc do miski.

Do mięsa wlać sos sojowy i przyprawy. Wszysto wymieszać i wstawić do lodówki na 10-15 minut.

Po upływie wskażanego czasu mięso podsmażyć na oleju rozgrzanym w głębokiej patelni.

Plastry ananasa z puszki pokroić w kostę. Sok przelać do szklanki.

Do podsmażonego mięsa dodać mieszankę mrożonych warzyw oraz sok z ananasa i pokrojone kawałki ananasa.

Wszystko dokłądnie wymieszac i dusić na małym ogniu przez ok 15-20 minut.

Podawać z ryżem.

Smaczne i pożywne danie z orientalną nutą.
Doskonały smak marynowanego w sosie sojowym mięsa podkreśla sok z ananasa dodany do potrawy podczas duszenia.
Danie dla każdego!