Kurczak po Keralsku

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Znowu kurczak? Tak, ale proponowanym przez nas sposobem przyrządzenia zachwycisz swoich domowników! Prezentowany niżej przepis to propozycja dla wszystkich, którzy lubią poznawać intrygujące, nieco egzotyczne smaki. Kurczak po Keralsku to pyszne i sycące danie z odrobiną azjatyckich przypraw o ostrym, a przy tym słodkawym posmaku. Polecamy zwłaszcza na zimowe obiady.

Składniki
na Kurczak po Keralsku

  • 60 dag filetu z kurczaka
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • nieduży kawałek świeżego imbiru
  • 10 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki oleju
  • przyprawy: 1 łyżeczka ziaren kminku, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chilli, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka garam masali, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ryż (3 torebki)

Przepis
na Kurczak po Keralsku

Cebulę posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Czosnek i imbir ucierać w moździerzu, dodać kminek, ziarna kopru włoskiego, kolendrę, i pieprz – wszystko rozgnieść na jednolitą masę.
Cebulę podsmażyć na oleju. Do zarumienionej cebuli dodać chilli, garam masalę i kurkumę, a po chwili wlać pastę z imbiru, czosnku i przypraw.  Wszystko chwilę podsmażyć.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, curry, cukier oraz pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Wszystko podlać wodą i dusić ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Gdy woda niemal całkowicie odparuje, wlać mleczko kokosowe i jeszcze chwilę dusić (na małym ogniu). Podawać z ryżem.
Niezwykła potrawa, kurczak przyżądzony po Keralsku zpoenością posmakuje każdemu kto tylko go sprubuje.
Tak przyżądzonego kurczaka możemy podać wraz z ryżem Basmati posypanym czarnym sezamem.