Kurczak prowansalski

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W upalne dni najczęściej sięgamy po coś lekkiego i sytego zarazem. Danie, które proponujemy - kurczak prowansalski spełnia oba kryteria. To wyśmienita w smaku i bardzo aromatyczna kompozycja zapiekanych warzyw i kurczaka w ziołach. Jesteśmy pewni, że kurczak po prowansalsku, a więc danie z delikatnego mięsa drobiowego, ziemniaków, pomidorów, oliwek, papryki, selera i innych pysznych warzyw z dodatkiem mieszanki ziół na pewno przypadnie Wam do gustu. polecamy

Składniki
na Kurczak prowansalski

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 6-8 niedużych ziemniaków
  • 1/2 selera
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 pomidory
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • zioła prowansalskie
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przepis
na Kurczak prowansalski

Do piekarnika wstawić blaszkę lub naczynie żaroodporne i rozgrzać go do temperatury 180 st..

Paprykę umyć, oczyćścić z ziaren i pokroić w paski. Ziemniaki oraz marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie talarki.

Rozgrzaną blaszkę wyjąć z piekarnika i posmarować odrobiną oliwy z oliwek, a następnie przełożyć do niej przygotowane warzywa. Wszystko skropić oliwą i zapiekać ok. 35-40 min.

Kurczaka pokroić na mniejsze części. Obsypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz podsmażyć na oliwie z oliwek.

Po upływie wskazanego czasu, zapiekane warzywa wyjąć z piekarnika. Dodać do nich kurczaka, oliwki, dowolnie pokrojone pomidory oraz plasterki cytryny i całe gałązki tymianku. Wszystko doprawić solą i pieprzem, a następnie wstawić do piekarnika na kolejne 35-40 min.

Aromatyczne i niezwykle smaczne danie - przypadnie do gustu nawet "niejadkom".
Kurczak po prowansalsku to lekkie danie, idealne na obiad.