Kurczak słodko ostry

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Pyszny kurczak słodko pikantny jest to danie niezwykle smaczne, pożywne. Składniki niezbędne do jego przygotowania dostaniemy w większości sklepów spożywczych. W kurczaku słodko ostrym mieszamy smak ostrego pieprzu cayenne oraz słodycz miodu i ananasa. Dodatkowo dodajemy szczypiorek i paprykę. Kurczaka słodko ostrego polecamy wszystkim którzy chcą przygotować smaczne danie, którym zaskoczymy swoich gości.

Składniki
na Kurczak słodko ostry

  • Kurczak w marynacie:
  • 400 g. piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 - 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku (pieprzu cayenne)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Ananas w marynacie:
  • 1 ananas, jeśli jest bardzo duży to 1/2 ananasa
  • 2 łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 cytryny
  • dodatkowo:
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • szczypiorek
  • do podania:
  • ryż
  • natka pietruszki

Przepis
na Kurczak słodko ostry

Przygotowanie kurczaka na słodko ostro rozpoczynamy od pokrojenia mięsa na wąskie paski. Pokrojonego kurczaka przekładamy do miseczki. Następnie przygotowujemy marynatę do mięsa. Do małej miseczki wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy dwie łyżki oliwy oraz starty imbir. Dodajemy paprykę słodką oraz ostrą, na koniec wciskamy 3 ząbki czosnku. Marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy ją pokrojone piersi z kurczaka. Mięso odstawiamy na jedną do dwóch godzin.

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie jak do kurczaka także do ananasa przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy ocet ryżowy, sos sojowy, sok z 1/2 cytryny, cukier oraz miód. Następnie ananasa zalewamy marynatą i odstawiamy na około 30 minut.

Gdy kurczak już nam się zamarynuje na głęboką patelnię wlewamy 1-2 łyżki oliwy, wsypujemy kurczaka wraz z pozostałą marynatą i  obsmażamy go przez około 6-7 minut. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i szczypiorek. Wszystko razem podsmażamy przez kolejne 3 minuty. Tak przygotowane mięso zdejmujemy z patelni.

Na tą samą patelnię wlewamy 1-2 łyżki oliwy i wsypujemy ananasa. Starajmy się go tak wrzucić na patelnię aby jak największa ilość marynaty pozostała w miseczce. Ananasa podsmażamy przez około 3 do 5 minut, co jakiś czas podlewając go pozostałą marynatą.

Gdy już ananas nam się podsmaży dodajemy do niego wcześniej przygotowanego kurczaka, podlewamy pozostałą z ananasa marynatą i wszystko razem podduszamy przez około 3-5 minut.
Kurczaka słodko ostrego możemy podawać z ryżem lub pieczywem. My dodatkowo posypaliśmy go natką pietruszki.

Przygotowany ananas w marynacie, kurczak w marynacie oraz papryka czerwona ze szczypiorkiem
Na patelni widzimy wczesniej podsmażonego kurczaka i ananasa wymieszane z popryką i szczypiorkiem
Gotowy pyszny kurczak słodko ostry podany z ryżem oraz posypany natką pietruszki.